2013. december 24., kedd

Diétás almás-mákos és diós-rumos bejgli

Almás-mákos és diós-rumos bejgli



Hozzávalók:
  • 50 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 3 tojás
  • 25 g élesztő
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • csipet só
  • 2 dl tej
  • xilit ízlés szerint
  • 1 kiskanál barna cukor
Elkészítés:

A lisztet szitáljuk át, és morzsoljuk el benne a margarint. Az élesztőt futtassuk fel langyos,cukros tejben (egy csipet lisztet is adhatunk hozzá, könnyebben felfut). Ezt adagoljuk a liszthez, majd adjuk hozzá a tojásokat, a sót és a xilitet. A maradék langyos tejjel dolgozzuk össze. Kelesszük kb. 1 órán át. Amikor megkelt akkor nyújtsuk 1/2 cm vastagságú téglalapra és terítsük el rajta a tölteléket. Tekerjük fel és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. Ott még kelesszük egy jó fél órát, majd szurkáljuk kicsit meg a tetejét villával, kenjük meg egy egész felvert tojással majd mehet a hűtőbe egy fél órára. Előmelegített sütőben kb.30-35 percig közepes lángon sütjük.


Kelesztés.



Már felgöngyölve után kelesztés.


A diós töltelék még nem volt eléggé kihűlve, ezért csúnyán szétrepedt .



De a mákos az tökéletesre sikerült.

Almás-mákos töltelék:

  • 1 szem savanykás alma
  • 20 dkg mák
  • xilit az édesítéshez
  • 1 és fél dl tej
  • 1/2 citrom reszelt héja
Az almát mossuk jól meg és héjastól reszeljük le. A mákkal, xilittel jól dolgozzuk össze és a tejjel keverjük masszává. Végül reszeljünk rá citromhéjat és mehet a tésztára. 

Diós-rumos töltelék:

  • 20 dkg darált dió
  • xilit az édesítéshez
  •  egy löttyintésnyi rum vagy aroma
  • 1/2 citrom héja
  • 2 dl víz
A diót a xilittel és a vízzel feltesszük főni, amikor elfőtte a levét, akkor levesszük a tűzről és belereszeljük a citromot és rálocsoljuk a rumot. Mikor jól kihűlt, akkor mehet a tésztára. 




0 megjegyzés: