Almás-mákos és diós-rumos bejgli
Hozzávalók:
- 50 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 3 tojás
- 25 g élesztő
- 25 dkg vaj vagy margarin
- csipet só
- 2 dl tej
- xilit ízlés szerint
- 1 kiskanál barna cukor
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk át, és morzsoljuk el benne a margarint. Az élesztőt futtassuk fel langyos,cukros tejben (egy csipet lisztet is adhatunk hozzá, könnyebben felfut). Ezt adagoljuk a liszthez, majd adjuk hozzá a tojásokat, a sót és a xilitet. A maradék langyos tejjel dolgozzuk össze. Kelesszük kb. 1 órán át. Amikor megkelt akkor nyújtsuk 1/2 cm vastagságú téglalapra és terítsük el rajta a tölteléket. Tekerjük fel és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. Ott még kelesszük egy jó fél órát, majd szurkáljuk kicsit meg a tetejét villával, kenjük meg egy egész felvert tojással majd mehet a hűtőbe egy fél órára. Előmelegített sütőben kb.30-35 percig közepes lángon sütjük.
Kelesztés.
Már felgöngyölve után kelesztés.
A diós töltelék még nem volt eléggé kihűlve, ezért csúnyán szétrepedt .
De a mákos az tökéletesre sikerült.
Almás-mákos töltelék:
- 1 szem savanykás alma
- 20 dkg mák
- xilit az édesítéshez
- 1 és fél dl tej
- 1/2 citrom reszelt héja
Az almát mossuk jól meg és héjastól reszeljük le. A mákkal, xilittel jól dolgozzuk össze és a tejjel keverjük masszává. Végül reszeljünk rá citromhéjat és mehet a tésztára.
Diós-rumos töltelék:
- 20 dkg darált dió
- xilit az édesítéshez
- egy löttyintésnyi rum vagy aroma
- 1/2 citrom héja
- 2 dl víz
A diót a xilittel és a vízzel feltesszük főni, amikor elfőtte a levét, akkor levesszük a tűzről és belereszeljük a citromot és rálocsoljuk a rumot. Mikor jól kihűlt, akkor mehet a tésztára.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése