2013. november 23., szombat

Kakaós és fahéjas biga

Kakaós és fahéjas biga





Hozzávalók:
  • 50 dkg tk liszt
  • 1 élesztő

  • csipet só
  • reszelt citromhéj
  • 3 dl tej (plusz egy deci a locsoláshoz)
  • 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin (plusz 5 dkg a kenéshez)
  • 20 dkg xilit 
A töltelékhez:
  • fahéj és kakaópor
  • 15 dkg xilit

Elkészítés:

A tésztához felfuttatom az élesztőt és átszitálom a lisztet. A hozzávalókat összedolgozom és dagasztom robotgéppel. Kb. 6-8 percig dagasztom, majd kelesztő tálba teszem és 20 percig kelesztem. Ezt követően átgyúrom, majd még 20 percig pihentetem. Kinyújtom és vastagon megkenem vajjal, majd mehet rá a kakaó vagy a fahéj és a xilit. Két oldalról tekerem fel, hogy dupla tekercs legyen, majd szeletekre vágom és a sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem. Langyos helyen még 10 percig kelesztem, megkenem a tetejüket a maradék vajból, kevés tejből és xilitből álló keverékkel, majd mehet a sütőbe közepes lángon. Kb. 20 perc és kész. Amikor forró akkor meglocsolom kevés édes tejjel, hogy puha maradjon. 



0 megjegyzés: