Sárközi kerek kalács
Hozzávalók:
- 1/2 liter tej
- 25 dkg finom liszt
- 25 dkg tk liszt
- 1 teáskanál barnacukor
- 5 dkg élesztő
- 1 db tojás
- 7 dkg zsír
- só
Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben egy csipet liszttel felfuttatjuk. A többi hozzávalót egy tálba tesszük, kivéve a tejet. A kovászt a lisztekhez adjuk, majd langyos tejjel addig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától. Körülbelül 1 órát pihentetjük meleg helyen, amikor megkelt, akkor nem gyúrjuk, hanem lisztes deszkán kicsit kinyújtjuk és 5 cm vastag csíkokra vágjuk, kicsit megtekerjük és a végeket összeillesztjük. Megkenjük a tetejüket felvert tojással és mehet a sütőbe. Kb. 30 perc alatt készre sült.
Hozzávalók a mártáshoz:
- 10 dkg zsír
- 3 dl tejföl
- só, bors
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése