2015. február 9., hétfő

Sárközi kerek kalács

Sárközi kerek kalács






Hozzávalók:
  • 1/2 liter tej
  • 25 dkg finom liszt
  • 25 dkg tk liszt
  • 1 teáskanál barnacukor
  • 5 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • 7 dkg zsír
Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben egy csipet liszttel felfuttatjuk. A többi hozzávalót egy tálba tesszük, kivéve a tejet. A kovászt a lisztekhez adjuk, majd langyos tejjel addig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától. Körülbelül 1 órát pihentetjük meleg helyen, amikor megkelt, akkor nem gyúrjuk, hanem lisztes deszkán kicsit kinyújtjuk és 5 cm vastag csíkokra vágjuk, kicsit megtekerjük és a végeket összeillesztjük. Megkenjük a tetejüket felvert tojással és mehet a sütőbe. Kb. 30 perc alatt készre sült.


Hozzávalók a mártáshoz:
  • 10 dkg zsír
  • 3 dl tejföl
  • só, bors
A zsiradékot felhevítjük, ebbe szórjuk a borsot, a sót és erre mehet rá a tejföl. Ezzel a masszával nyakon öntjük a kalácsot és élvezzük az ízeket.






0 megjegyzés: